Hem
Sök på Kläder.nu Kläder.nu:s blogg Kläder.nu:s trendsida Kläder.nu testar nätbutiker

Vouge säger stopp

Vouge säger stopp Nyheter om kläder
2010 blev det stora diskussioner kring den 10-åriga modellen Thylane Loubry Blondeau som poserade och publicerades i Vogue Paris.

Emmanuellt Alt, chefredaktör då och även idag för tidninge överöstes av negativ kritik och människor spydde galla på modevärlden. Nu, två år senare, har hon tillsammans med resten av Vogues chefredaktörer, 19 sammanlagt, gått ut med att de från och med idag bara ska använda sig av friska modeller som inte är för smala och modeller som är över 16 års ålder i sina magasin. De vill genom detta vända på den sjuka kroppsbilden som har skapats.

”Vogue tror på att god hälsa är vackert och Vogues redaktörer runt om i världen vill att tidningarna skall spegla deras engagemang om friskare modeller som präglar deras omslag och som presenteras i deras tidningar” berättar Jonathan Newhouse, på Conde Nast International.

”Vi vill jobba med modeller som enligt oss är friska och som inte har, eller ser ut att ha, olika ätstörningar, som kan hjälpa oss promota en friskare syn på kvinnokroppen” berättar Vogues redaktörer.

Redaktörerna kommer också att instruera modellagenturerna att de inte vill att de skickar minderåriga modeller då de kommer kräva ID handlingar av modellerna som kommer till plåtningarna. De kommer även uppmuntra bättre arbetsförutsättningar backstage som inte är lika stressiga där flera timmar jobb utan mat förekommer ofta.

Kristie Clements, chefredaktör på Australienska Vogue säger att frågan kring kroppsbilden i modebranschen är väldigt viktig.
”Som chefredaktör måste jag göra dagliga val gällande bilder som vi ska publicera och vilket budskap de medför”, skrev hon i den här månadens nummer av australienska Vouge.

”För längesedan gjorde vi ett beslut att inte publicera modeller yngre än 16 år och för smala modeller då vi alltid vill sträva efter att presentera modeller som vi vet är friska. Men vi vet också att det finns motsägelser. Vem är naturligt smal? Vem går på en normal diet och vem svälter sig? Vem tränar normalt och vem överdriver träningen rejält?

Vi har blivit kända för att retuscha bilder så att modellerna blir lite större vilket uppenbarligen skapar frågan, varför är de så smala från början?

Hon säger att förändringarna reflekteras i konsensus runt om i världen gällande den vridna kroppsbilden.
”Jag tror att det är en generell spegling av hur samhället känner kring frågan, genom att lyssna på diskussionerna mellan konsumenterna. De är viktiga som kritiker så därför är det viktigt att lyssna på vad de tycker och tänker. Du kan inte tvinga någon till en åsikt”.

”Diskussionen måste tas med designerna och casting agenterna, speciellt de från Europa, huruvida modellerna är för smala eller inte. Det är en ständig diskussion till hur vi hyllar och framför den kvinnliga kroppen”, säger Kristie Clements

Modellalliansen välkomnar Vogue’s ”imponerande vändning” och hoppas att mer magasin kommer följa i samma fotspår.

Källa: Metro.

Kläder.nu kategori: Nyheter om kläder.