Hem
Sök på Kläder.nu Kläder.nu:s blogg Kläder.nu:s trendsida Kläder.nu testar nätbutiker

H&M startar global klädinsamling

H&M startar global klädinsamling Nyheter om kläder
Nu är återvinning på modet. Från februari 2013 kan du lämna in dina använda plagg i flera av H&M:s butiker – och inom ett år ska samtliga av modekedjans affärer ta emot kläder.

H&M försöker nu ta sitt ansvar i modebranschen, med en strävan att reducera den miljöpåverkan kläder har under sin livscykel. Modeföretaget blir därmed det första som lanserar en världsomspännande klädinsamling.
– Vårt hållbarhetsarbete grundar sig i ett starkt socialt och miljömässigt ansvarstagande. Vi vill värna om miljön och erbjuder därför våra kunder en bekväm lösning: att kunna lämna sina använda eller defekta kläder till H&M, säger Karl-Johan Persson, vd för H&M.

Varje år slängs tonvis med textilier i hushållssoporna när hela 95 procent av dessa kläder hade kunnat bäras på nytt eller återvinnas.

H&M vill, genom detta globala initiativ, spara på naturresurserna och bidra till minskade miljöeffekter genom att undvika textilavfall.

Alla typer av kläder, oavsett märke och skick, accepteras – men framför allt vill de samla in kläder som inte är hela.
– Vi uppmuntrar att kunder som är vana att lämna hela kläder till välgörande ändamål fortsätter med det. Men förr eller senare går kläder sönder och i stället för att slänga en strumpa kan den lämnas till oss, säger Henrik Lampa, chef för H&M:s hållbarhetsarbete, till dn.se.

För varje lämnad påse med kläder får kunden en rabattkupong med erbjudandet ”50 kr i rabatt vid köp för 300 kr”.

Kläderna som samlas in i butikerna tas sedan om hand av H&M:s partner I:Collect, som har den infrastruktur som krävs för att återvinna kundernas textilier så att de kan användas på nytt.

Redan i oktober förra året började H&M i liten skala i Schweiz. Idén växte och i dag återvinns kläder i kedjans alla butiker där.

I februari nästa år startar insamlingsprojekten i ytterligare 1 500 butiker, bland annat samtliga i Frankrike, Storbritannien och USA – och i Sverige till en början i Mälardalen.

Källa: Aftonbladet.

Kläder.nu kategori: Nyheter om kläder.