Hem
Sök på Kläder.nu Kläder.nu:s blogg Kläder.nu:s trendsida Kläder.nu testar nätbutiker

Hållbart samarbete

Hållbart samarbete Nyheter om kläder
För några veckor sedan skrev vi om H&M:s nya miljösatsning som sammanlagt, innan året är slut, kommer involvera nästa alla H&M butiker världen över.

Satsningen går ut på att du som kund skall kunna lämna in två påsar av gamla kläder till H&M:s klädinsamlingsbingar som du sedan får femtio kronor per påse för i värdecheckar. Kläderna kommer sedan återanvändas eller brännas upp på ett miljövänligt sätt och målet är att försöka minska modeindustrins miljöpåverkan och minska avfall som hamnar på soptippen. I och med den nya satsningen ingick även svenska H&M ett samarbete med tretton designstudenter från Beckmans Designhögskola. Under en veckas tid fick designstudenterna med hjälp av återvunna plagg designa en look var där hållbarhet stod i fokus. Tanken kring projektet är att man vill visa att även gamla kläder går att återanvända med hjälp av lite fantasi, småjusteringar och vilja.

– Det har varit ett roligt projekt och spännande att se hur studenterna på ett lekfullt sätt har skapat oväntade outfits som är helt rätt i den rådande modebilden. Vinnarna har varit väldigt kreativa och tänkt på hållbarhet när de bland annat använt max två begagnade plagg per person i skapandet av sin design för att undvika textilspill. Ett exempel är en bomberjacka som blev en klänning tack vare att man tog tillvara på jackans innerfoder, säger Margareta van den Bosch, H&M:s kreativa rådgivare och tillika jurymedlem i projektet.

För att utse de tre vinnarna tog H&M hjälp av en juryn bestående av Martina Bonnier, chefredaktör på Damernas Värld, Agnes Braunerhielm från Rodeo och H&M:s Catarina Midby, Andreas Löwenstam och Margareta van den Bosch. De fem jurymedlemmarna valde studenterna Jonna Ru, Leonard Kocic och Malin Unga som segrare och från och med torsdag den 16 maj auktioneras dessa tre outfits ut på Tradera och pengarna går oavkortat till UNICEF där H&M dubblar sista budet.

Källa: Metro.

Kläder.nu kategori: Nyheter om kläder.