Hem
Sök på Kläder.nu Kläder.nu:s blogg Kläder.nu:s trendsida Kläder.nu testar nätbutiker

Modell för storväxta – för liten

Modell för storväxta – för liten Nyheter om kläder
En kritikstorm blåste upp i helgen kring H&M:s "plus size"-modeller och klädjättens kroppsideal. Nu visar det sig att en av modellerna som H&M använder i kampanjen för storväxta i själva verket är en storlek mindre.

Det borde vara en tjej med kurvor på bilden, säger Zeba Löwen-Åberg, 44, som har samma mått som en H&M-modell - men helt andra former.

Reaktionerna har blivit starka mot H&M:s nya katalog som kom ut förra veckan. Särskilt har många kvinnor ilsknat över en modell som företaget kallar för "plus size", allså storväxt. Hon har storlek 44 upptill och 46 nedtill och enligt H&M har alla "plus size"-modeller storlek mellan 44 och 54.
- Hon ser ut så som jag skulle vilja se ut när jag har gått ner några kilo. Det är möjligt att de har retuscherat bilderna, säger Suzanne Sjögren, programledare på TV4 och en av många kända kvinnor som reagerat på bilderna. Hon berättar att hon själv hade storlek 44 - som höggravid.
- I mina ögon ser hon ut som en 40:a. Någon 44:a och 46:a, det är hon absolut inte. Absolut inte, säger Suzanne Sjögren.

En som har samma storlek som H&M-modellen är Zeba Löwen-Åberg från Göteborg.
- Men jag ser absolut inte ut som hon på bilden, även om jag har samma mått. Jag ser väldigt mycket större ut än hon gör. Någonstans stämmer det inte. Antingen har hon inte den storleken eller så är hon väldigt lång. Men jag är också lång. Jag är 1,80, säger hon.

Håcan Andersson är presskontakt på H&M. Han säger att företaget aldrig retuscherar några bilder. Samtidigt beklagar han om någon har tagit illa vid sig.
- Men det är så klart så att vi får titta på framåt om det är så att vi också ska använda oss av andra modeller, säger han.

När Expressen granskade andra bilder i H&M-katalogen kunde vi konstatera att den svenska "Top Model"-finalisten Sabina Karlsson också var en av "plus size"-modellerna i katalogen. Trots att hennes mått enligt modellagenturen Mikas är 42, alltså mindre än vad H&M klassar som "plus size". Enligt profilen på Ford Models har hon storlek 40.
- Vi har sett att hon passar i 44 och det är också den storleken hon visar på våra bilder, säger Håcan Andersson. Han upprepar samma svar flera gånger. Med det resonemanget kan en mindre modell bära storlek 44 och ändå kallas "plus size".
- Det får vara en tolkning som står för dig, säger han.

Frågor om Sabina Karlssons storlek hänvisas till agenturen Mikas och dess grundare Mika Kjellberg. Enligt henne anses allt över storlek 38 vara "plus size" i modebranschen.

"Sedan kan ju naturligtvis en person som är mer än 36:a också passa i en 34:a eller en 38:a, liksom en 42:a ibland kan ha en storlek 40 eller 44. Det beror ju på hur den människan ser ut eller hur exakt storleken är", skriver hon i ett sms.

Efter frågor om Sabina Karlssons storlek redigerades hennes storlek på Mikas hemsida från 42 till 42-44. När Mika Kjellberg får frågan varför hemsidan uppdaterats, blir svaret:
"Har fått bekräftat att Sabina fotograferades i H&M:s storlek 44 och att hon passar perfekt i dessa och har därför bett om korrigering av storlekar på hemsida."

Källa: Expressen.

Kläder.nu kategori: Nyheter om kläder.