Hem
Sök på Kläder.nu Kläder.nu:s blogg Kläder.nu:s trendsida Kläder.nu testar nätbutiker

Den mjuka muffens comeback

Den mjuka muffens comeback Nyheter om kläder
Balenciaga, Céline, Haider Ackermann, BCBG Max Azria – under Paris modevecka i mars i år lät de modellerna vandra nerför catwalken med händerna djupt instoppade i muffar.

Men trenden var inte ny. Den cylinderformade – och oftast pälsbeklädda – accessoaren såg dagens ljus redan på 1500-talet och var från början ett elegant komplement till kvinnans handskar. Under 1600- och 1700-talen var muffen oerhört populär i societetskretsar.

Men som med alla trender kommer de och går och under 1800-talet föll muffen i glömska. Fram tills 1940-talet. Glamourösa filmstjärnor som Marilyn Monroe, Doris Day och Veronica Lake matchade sina blanka minkpälsar med mjuka muffar i samma material – och plötsligt ville kvinnor över hela världen värma fingrarna på samma sätt. Muffmodet nådde sin absoluta höjdpunkt.

På 80-talet var prinsessan Diana en av muffens främsta fanbärare, men inte ens hon kunde förhindra accessoaren från att hamna i kylan igen. 2000-talets modeskapare har vid ett flertal tillfällen försökt återuppliva muffen från modegraven. Karl Lagerfeld visade bland annat upp några snygga alternativ under sin Pre-Fall-visning 2009.

Men först i år var vi redo för muffens comeback. Den pälsbeklädda muffen syntes bland annat i Haider Ackermann, BCBG Max Azria och Tory Burchs höstkollektioner.

Men den absoluta höjdpunkten stod Célines chefsdesigner Phoebe Philo för. Hon gjorde trenden till sin egen vilket resulterade i att muffarna nu var ännu större och mjukare jämfört med tidigare, och istället för att bära accessoaren på det traditionella sättet lät hon dem hänga ledigt på ena armen. Pricken över i var när de nektarinfärgade varianterna kombinerades med skräddade rockar och breda kostymbyxor. Yes – vi ville och vill fortfarande äga allt!

Under säsongen har muffen redan synts på gatan. Den välklädda ryska stilduon Elena Perminova och Miroslava Duma var bland de första att fotograferas med färgglada muffar som skyddar deras välmanikyrerade fingrar från kylan och nu väntar vi bara på att resten av modevärlden hakar på.

Källa: Metro Mode.

Kläder.nu kategori: Nyheter om kläder.