Hem
Sök på Kläder.nu Kläder.nu:s blogg Kläder.nu:s trendsida Kläder.nu testar nätbutiker

H&M anklagas för att kopiera

H&M anklagas för att kopiera Nyheter om kläder
H&M:s nya kollektion kan lätt få en att se dubbelt. Klädjätten anklagas nu för att flera plagg är förvillande lika kläder från Balenciaga och Celine.

- För H&M handlar det om att tjäna pengar, de är inte konstnärer. Deras märke handlar om att apa efter, säger kläddesignern Camilla Thulin.

Knappt hann H&M:s nya vårkollektion The New Mix lanserats innan röster om kopiering började höras på nätet, vilket bland annat har uppmärksammats av Daily Mail.

En vit bustier är förvillande lik en motsvarande från Balenciaga och en svart klänning med en djup skärning syntes på Celines catwalk redan i höstas. På modebloggen Fashin syns kommentarer som "har H&M ingen skam i kroppen" och "herregud så uppenbart".

Men den svenska klädjätten tycker inte att de har gjort något fel, utan kallar det för inspiration. I ett mejl förklarar Anna Eriksson, pressansvarig, hur H&M:s designteam åker på inspirationsresor till bland annat mässor och visningar för att ge det kunderna vill ha.

"De allra senaste trenderna fångas upp med kort varsel. Från gatumode, traditionell klädsel, eller enskilda stilikoners stil anpassas till ett mode som våra kunder efterfrågar", skriver Anna Eriksson.

Modeskaparen Camilla Thulin är inte förvånad över likheterna i den nya kollektionen.
- Man måste se en skillnad mellan kreatörer och designer. H&M vill bara få ut det marknaden vill ha, de är inte intresserade av det konstnärliga. Kan man sitt mode kan man härleda vartenda plagg på H&M, säger hon.

Källa: Expressen.

Kläder.nu kategori: Nyheter om kläder.