Hem
Sök på Kläder.nu Kläder.nu:s blogg Kläder.nu:s trendsida Kläder.nu testar nätbutiker

Hatstorm mot modeindustrin

Hatstorm mot modeindustrin Nyheter om kläder
I sociala medier pågår just nu en diskussion om ojämställdheten inom mode- och konstvärlden. Orsaken – en bild på en vit kvinna sittandes på en svart naken docka.

Nu anklagas chefredaktören Dasha Zhukova och nätmagasinet Buro 24/7 för rasism.

Bilden som i måndags publicerades i ryska onlinemagasinet Buro 24/7 föreställer Garage magazines chefredaktör och föredetta modellen, ryskan Dasha Zhukova, sittandes på en bondageinspirerad stol i form av en naken svart docka. Intervjun kretsar kring magasinet Garage nya ryska utgåva och stolen tas aldrig upp. Efter att chefredaktören för Buro 24/7, Miroslava Duma, postat bilden på sitt Instagram lät reaktionerna på Twitter och Instagram inte vänta på sig.

”Oerhört rasistiskt”, twittrade Organizing for Women's Liberation, medan historikern Alex von Tunzelmann tyckte att bilden stack ut till och med inom den ”smaklösa modefoto-världen”.

Modesajten Fashion Bomb Daily kritiserar både Duma och Zhukova för att ha publicerat en uppenbart rasistisk bild, speciellt inom en industri där kreativitet ofta används som argument för fortsatt rasism och ojämställdhet. Dasha Zhukova i sin tur kritiserar Duma för att ha publicerat bilden på Martin Luther King Day och menar enligt Daily Mail att den var tagen ur sitt sammanhang. ”Bilden föreställer ett konstverk av norrmannen Bjarne Melgaard och ämnar belysa just jämställdhet och rasism. Jag vill be om ursäkt ifall någon tagit illa vid sig”, säger Zhukova enligt Daily Mail.

Miroslava Duma bad även hon om ursäkt på Instagram och på sajten Buro 24/7 dök en beskuren bild upp.

Källa: Aftonbladet.

Kläder.nu kategori: Nyheter om kläder.